OBJECTS art prize

OBJECTS art prize представляє виставку Мистецтво опору про те, як українські художники та художниці реагують на стан війни.

Ольга Кузюра-Сметана

@olha.kuzyura

Опис робіт

Проєкт “Відносна Безпека"

Розвиток цієї теми в мистецьких практиках є можливістю розгорнути ширшу дискусію довкола майбутнього нормативу безпеки, за якого мешканці Східної Європи готові жити.

Відносна безпека – так охарактеризовано умови існування в межах території України. Місце, де саме зараз не ведуться бойові дії, не триває гаряча фаза протистояння. Безпека, що є базою для будь-якого життя в Україні стала умовністю. Тілесний вимір існування може просто обірватись будь-коли. Звук повітряної тривоги нагадує тілу про його крихкість. Безпека як умова появи життя, безпека як умова збереження життя перестала бути константою. Зовнішня загроза така масштабна, що ми змушені перебудовувати безпеку через нові речі аби здобути простір для свого продовження. Моделі нашої історичної пам’яті зробили нас авторами власного наративу про безпеку. Ми звикли чинили опір й адаптувались до суворих умов, знову ж, щоб продовжити ріст.

Формую візуальні твори-документи, тексти, що фіксують миті зламу парадигми про безпеку. Нові норми сприйняття вриваються в тимчасове сьогодення. Безпека, яка в нас є і яку показуємо світу.

Метою бачу документацію змін у розумінні цього поняття сьогодні. Спільне опрацювання нового уявлення базової потреби безпеки допоможе формувати міцний спільний знаменник для моделювання майбутнього в настільки зміненій реальності.


Біографія

Народилася 1990 року в Мостиськах, Україна. Закінчила Національний лісотехнічний університет України у Львові, відділ дизайну та аспірантуру у Львівській національній академії мистецтв. Є членкинею Національної спілки художників України з 2017 року. Учасниця колективних та персональних проєктів в Україні та за кордоном. Працює в таких напрямах, як живопис, станкова та експериментальна графіка, інсталяція. У своїй художній практиці досліджує феноменологію пам’яті, травму, ідентичність. Живе та працює у Львові.


Перейти до інших митців

Повернутися до виставки