OBJECTS art prize

OBJECTS art prize представляє виставку Мистецтво опору про те, як українські художники та художниці реагують на стан війни.

Роман Гайдейчук

@rhaideichuk

Опис робіт

Створення та друк мультимедіа на папері

Серія графічних робіт, яка розвинулась із мультимедійної роботи виконаної в перший місць повномасштабного російського вторгнення. Це була моя перша, мистецька, реакція на війну, насильство й тероризм.

Кожен з листів показує окреме місто чи населений пункт на лінії зіткнення. Це погляд в минуле і майбутнє, роздуми про території, які я майже не знаю, більшість міст лінії оборони відомі мені в основному через медіа чи розповіді знайомих, деякі з них я планував відвідати і лише деякі з них я знаю трохи краще.

Мені цікаві зображення міст на мапах, на них можна роздивитися загальний план, вузли доріг, напрямки вулиць, щільність, типологію забудови, маршрути громадського транспорту, зелені насадження, можливо, навіть уявити ритм життя в цьому місті на тій чи іншій вулиці та мати якесь загальне уявлення про комфорт. Зараз наші карти доповнюються військовою аналітикою (лінії розмежування, опорні пункти, напрямки просування), аналітикою руйнувань і місць злочинів від місцевих адміністрацій, новинами з місць подій, фото, відеодокументацій. Наші міста змінилися за цих півроку.


Біографія

Народився 1987 року в Івано-Франківську, Україна. Роман Гайдейчук навчався у Львівській національній академії мистецтв на кафедрі монументального живопису, де нині працює викладачем. У 2020 році був стипендіатом програми Міністерства культури та національної спадщини Польщі Gaude Polonia, майстерня класичної графіки Варшавської академії мистецтв. Роман працює у сфері графіки, живопису та медіамистецтва. Він є учасником всеукраїнських та міжнародних виставок, проєктів, резиденцій в Україні та за кордоном.


Перейти до інших митців

Повернутися до виставки