Денисенков Юрій

Переможець у категорії Живопис. 1 загальне місце

Живопис · Київ · Bright Light · 115x150 см · Олія. Полотно

Денисенков Юрій · Bright Light

Опис роботи

Картина «Bright light» є однією із живописної серії «Backstage», в якій я звертаюся до закулісся знімального процесу популярних телешоу.

В цій серії мене цікавить конфлікт між реальним і псевдореальним. Головні герої проекту - це люди, що знаходяться за межами сцени, в темних частинах знімального павільйону, які переживають буденний досвід підготовки або організації знімального процесу. Ще одним важливим аспектом є саме поняття «закулісся». Це метафора життя, де практично завжди правда прихована, а на поверхні знаходиться приваблива і замаскована брехня.

Сцена і саме шоу (як недосяжна мрія красивого життя), є псевдореальністю, яка набуває рис реального життя тільки під час трансляції по телебаченню. І припиняє своє існування коли ефір завершено. Тоді, як саме за кадром, на бекстейджі, залишається реальність - неприкрита, часто відразлива, що ховається в глухій темряві.

“Backstage” - це про людей, які перебувають «за сценою життя».

В роботі «Bright light», зафіксована мить відчаю, перенапруги і втоми людини в умовах штучного світла, яке засліплює. Світло, при якому стає все зрозумілим і конкретним, від якого не сховатись. Герой картини не витримує постійного спостерігання за ним, та захищається від нав’язливої реальності. Чорне тло в картині несе метафізичний зміст, який нівелює поняття місця і часу, і зосереджує на внутрішній драмі людини. Фарба, яка тече, створює стан тривоги та нескінченності процесу.


Про митця

Народився в 1985 році в Києві.

У 2010 році закінчив сценографічний факультет Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури.

З 2010 учасник проекту «Генофонд», Арт Центру Павла Гудімова.

Працюю в галузі живопису, відео, інсталяції. Основною темою творів є страх та самотність існування людини в урбаністичному соціумі. Живу та працю в Києві.

Основні виставки:

  • 2018 «BACKSTAGE», персональна висавка, живопис, відео, арт-центр Maslo, м. Хмельницький
  • 2017 «ІНСТИНКТ ІСНУВАННЯ», живопис, арт-центр Maslo, м. Хмельницький
  • 2017 «ІНСТИНКТ», живопис, арт центр Я Галерея, м. Київ
  • 2016 «Тіні забутих предків» , інсталяція, Мистецький Арсенал, м. Київ
  • 2014 «МОХ» живопис, (спільно з Андрієм Дудченком, Володимиром Денисенковими та Марією Биковою), Галерея сучасного мистецтва УКУ, м. Львів, куратор – Павло Гудімов
  • 2013 «Тло» персональна виставка, арт-центр Я Галерея, м. Київ
  • 2011 Genofond Fest, живопис, Дніпропетровськ
  • Genofond Pinakothek, живопис, Львівський палац мистецтв, м. Львів
Повернутися до списку фіналістів OBJECTS contemporary art prize 2019